Θρησκευτικά Πανηγύρια – Πανηγύρι της Αγίας Τριάδας

 

Τα καλοκαιρινά πανηγύρια διοργανώνονται μέσα σε πατροπαράδοτο κλίμα στο Νεστόριο και προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες διασκέδασης και συνεύρεσης. Όλες  οι εορταστικές εκδηλώσεις αυτής της μορφής συνδέονται άμεσα με τη θρησκευτική λατρεία, καθώς πραγματοποιούνται προς τιμή των Αγίων. Παρά το πέρασμα των χρόνων και τυχόν  αντανακλούν τις αξίες της παράδοσης και να προσδιορίζουν τον τοπικό πολιτισμό.

Μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές είναι το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας.

Πρόκειται για ένα υπαίθριο πανηγύρι με σκοπό την αναβίωση και διατήρηση  των παραδόσεων της περιοχής.

Η λαϊκή αυτή εκδήλωση  αγκαλιάζει τους ανθρώπους του τόπου, τους μετανάστες αλλά και τους ξένους επισκέπτες, προσφέροντας ποιοτική διασκέδαση με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και γευστικών εδεσμάτων. Επίσης η συμμετοχή του τοπικού αλλά και άλλων χορευτικών συγκροτημάτων συμβάλλουν στη διατήρηση των τοπικών παραδοσιακών εθίμων.

 

 

 

 

 

ΙΕΡΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Στο «Κάστρο» σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία υπέροχης θέας και ομορφιάς, σε υψόμετρο 1,000μ. είναι χτισμένο το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Είναι ένας περιποιημένος και καλαίσθητος ναός, που χτίστηκε το 1975 σε ρυθμό σταυροειδούς ναού με τρούλο.

Πλήθος κόσμου επισκέπτεται  κάθε χρόνο το μικρό  ναό, όπου με μεγαλοπρέπεια εορτάζεται η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Απόστολους, την πεντηκοστή ημέρα από την Ανάσταση του Χριστού.

 

 

 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ

Η μουσική και χορευτική παράδοση του Νεστορίου είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα. Το τραγούδι, ο χορός και η μουσική που τα συνοδεύει αποτελούν κομμάτι της κοινωνικής ζωής του τόπου. Εκφράζουν όλες τις ηλικίες, καθώς μέσα από αυτά αναδύεται ο πόνος, η λύπη και η χαρά των ανθρώπων.

Άνθρωποι με ιδιαίτερη αγάπη και έμφυτη κλίση προς τη μουσική, συνέθεταν με μεράκι παραδοσιακές  κομπανίες, οι οποίες συνόδευαν πανηγύρια γλέντια  αρραβώνων- γάμων και επίσημες αργίες.

Το κλαρίνο ,το βιολί, το λαούτο, το ντέφι και αργότερα η τρομπέτα, η κορνέτα, το νταούλι, το τρομπόνι, το ακορντεόν, το αρμόνιο και το ταμπούρλο, σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς σκορπίζουν  κέφι και ξεσηκώνουν τον κόσμο.

Οι χοροί και τα τραγούδια του Νεστορίου εκφράζουν τη λεβεντιά, τη χαρά, τον έρωτα, την υπερηφάνεια, τα συναισθήματα, τις εμπειρίες της καθημερινής ζωής, την ξενιτιά  και την ιστορική εξέλιξη του τόπου. Οι τοπικοί χοροί που εξακολουθούν να χορεύονται  μέχρι και σήμερα στο Νεστόριο, είναι ο «Από της Αναστασίας» συρτός γαμήλιος χορός, «Αγγελική κόρη» συρτός χορός της αγάπης, « Μπεράτι» αργός χορός της ξενιτιάς, « Μπεράτσε» αργός μεγαλόπρεπος χορός των γερόντων, «Ο Κυνηγός» γρήγορος ερωτικός χορός, «Αντικριστός  ή  Τσιγκιρλάγκα»  και «Πασαλιμανιώτικος»  γρήγοροι  και χαρούμενοι χοροί, καθώς επίσης ο «Νυφιάτικος» αργός επιβλητικός χορός του γάμου.

 

КНИГА ГОСТЬБрифинГ E-MAILКОНТАКТ


10 AGIOU DIMITRIOU STR. |  ΝESTORIO - KΑSTORIA  |  GREECE 52051

Τ:  2467 031 534  |  F:  2467 031 594

E:  info@afkosgrammoshotel.gr

Join Us On FACEBOOK